Digitalna zlatna groznica

Bitcoin Mining RushBitcoin je očito za 21. stoljeće ono što je rudarstvo zlata bilo za 19. stoljeće. Zlatne groznice ustupile su mjesto žurbama Bitcoina, ali zemljopisna područja koja su u pitanju potpuno su različita. Navali 19. stoljeća bili su usredotočeni na Ameriku, Australiju, Novi Zeland i Južnu Afriku, dok se fokus navala Bitcoina brzo mijenja i ovisi o radikalno različitim okolnostima. Međutim, neka razmatranja ili izračuni mogu zapravo biti prilično slični. Dinamika također može imati sličnosti.

Rudarstvo digitalnih i materijalnih dobara

Najuočljivija razlika između iskopavanja bitcoina i iskopa zlata, barem u teoriji, ima veze s geografijom. Zlato postoji samo na određenim lokacijama, dok je Bitcoin zasnovan na webu, pa postoji svugdje gdje je dostupna internetska veza. Unatoč ovoj radikalnoj razlici i svim ostalim karakteristikama u rasponu od upotrebe do kulturne tradicije i vrijednosti, zlato i Bitcoin imaju nekoliko zajedničkih karakteristika.

Najvažnija sličnost vezana je uz to kako troškovi energije utječu na isplativost bilo kojeg rudarskog zahvata. Procesi rudarstva energetski su intenzivni, a iako količina uložene energije po izdvojenoj jedinici bitno varira ovisno o robi, to je i dalje jedno od glavnih razmatranja u vezi s ‘virtualnom robom’ kao što je Bitcoin. To znači da, iako je Bitcoin dostupan svugdje gdje postoji internetska veza, možda bi bilo isplativo ga iskopavati na samo nekoliko mjesta.

Zlato se također može naći na više mjesta u malim količinama koje njegovo vađenje ne čine održivim. Satoshi Nakamoto pobrinuo se da ovu fizičku karakteristiku preuzme iz robe i transformira u jednu od bitnih digitalnih karakteristika Bitcoina. Nakamoto je stvorio virtualnu robu koja se kroz svoja kvantitativna ograničenja može vaditi samo određenim stopama u određenom vremenskom razdoblju. Nakon toga virtualna roba se prepolovljuje, dok ulaganje energije potrebno za dobivanje polovice nagrade ostaje isto. To znači da kao što je i vađenje zlata, tako i rudarstvo bitcoina može biti isplativo samo na određenim zemljopisnim mjestima.

Navala za hladnim mjestima

Sličnosti između rudarenja zlata i bitcoina također se mogu vidjeti u razvoju industrije. Iako se rudarstvo bitcoina razvijalo vratolomnom brzinom u usporedbi sa zlatom, također je započelo kao operacija koja se može nazvati ‘zanatskom’. Količine koje zanatski rudari zlata mogu izvući danas su relativno male. Rudari bitcoina suočavaju se s istim uvjetima. Rudari su koristili CPU da bi dobili nagrade za novčiće, zatim su počeli koristiti GPU i napokon su razvijeni i raspoređeni specijalizirani ASIC rudari. Ovaj je postupak smanjio profitabilnost zanatskog rudara, dok je rudarstvo lokalizirao upravo zato što je postao puno energetski intenzivniji.

Uzimajući u obzir smanjenje nagrada za rudarstvo i sve veću količinu računalne snage potrebne za izvlačenje kovanica, rezanje troškova postaje primarni cilj bilo kojeg rudarstva Bitcoina. Rezanje troškova također je jedan od glavnih ciljeva bilo koje druge rudarske operacije. Budući da se karakteristike izvađene virtualne robe neće razlikovati od mjesta do mjesta, nema razloga za ulaganje na mjesta na kojima je energija relativno skuplja ili na mjestima na kojima se više mora iskoristiti za vađenje kovanica. Smanjenje troškova stoga se može poistovjetiti sa smanjenjem potrošnje energije.

U slučaju Bitcoina, vađenje je energetski intenzivan pothvat ne samo zato što za pokretanje sve više računarske snage treba više električne energije, već i zato što proizvodi više topline. Da bi se ASIC uređaji dovoljno ohladili, rudarske tvrtke mogu ulagati u industrijske ventilatore ili sličnu opremu. To bi značilo da se energija ulaže u rasipanje toplinske energije koja je nusprodukt korištenja računalne snage. Rudari također mogu odlučiti premjestiti svoje operacije na mjesta na kojima će im majka priroda pružiti ruku u hlađenju opreme i uložiti manje energije u hlađenje opreme.

Zakon o uravnoteženju iza troškova energije

U ovom trenutku vađenje zlata i vađenje bitcoina počinju se razilaziti u pogledu troškova energije. To je zbog činjenice da se rudarstvo bitcoina oslanja isključivo na električnu energiju, dok se rudarstvo zlata može više oslanjati na gorivo. Pitanje je onda koje od ovih hladnih mjesta ima najniže troškove električne energije s najstabilnijom opskrbom električnom energijom i gdje su brzine interneta dovoljno brze. Odgovor je očito Island i uglavnom skandinavske zemlje. Kanada se također može uključiti na popis. Međutim, značajna količina rudarstva bitcoina odvija se u Kini, mjestu gdje se čini da uvjeti nisu optimalni.

Cijena eksternalija

Razlog zbog kojeg je Kina jedno od najvrućih mjesta za rudarenje bitcoina povezan je s neuspjehom tržišta. Električna energija u Kini održava se jeftinom zbog neuspjeha u internalizaciji negativnih vanjskih učinaka poput zagađenja. Iako je Kina vjerojatno jedan od svjetskih lidera u transformaciji od proizvodnje fosilnih goriva do proizvodnje obnovljivih izvora, ona je i dalje jedan od glavnih potrošača električne energije proizvedene ugljenom u svijetu. Iako je električna energija koju troši rudarstvo bitcoina marginalna u usporedbi s drugim industrijama, ako se radi u zemlji koja ne uzima u obzir ove negativne vanjske učinke, onečišćuje više nego što bi trebala.

Rudarstvo bitcoina stoga ima relativnu prednost u odnosu na rudarstvo zlata u pogledu emisija. Da bi smanjili emisije rudarenja zlata, proizvođači rudarske opreme moraju relativno više ulagati kako bi svoje proizvode učinili učinkovitijima i pomogli industriji da smanji emisije. Emisije bitcoina mogu se smanjiti jednostavnim transportom opreme s mjesta poput Kine na mjesta poput Islanda. Nema naznaka da će se taj pomak dogoditi uskoro, a to ima više veze s politikom.

Preusmjeravanje rudarenja bitcoina iz Kine vjerojatno bi imalo smisla kad bi postojalo ograničavanje emisija ili neka druga vrsta ekološke politike za smanjenje emisija. Do sada su vlade vukle noge u pogledu politike zaštite okoliša i globalnog zagrijavanja. Povijest rudarstva i, po tom pitanju, povijest ekstraktivne industrije također pokazuje da se može oduprijeti regulatornim promjenama bolje nego mnoge druge industrije. U tom pogledu, moglo bi se očekivati ​​da će se zlato poput rudarstva Bitcoina odvijati unatoč pokušajima suzbijanja njihovog utjecaja na klimatske promjene. Kineska pozicija kao zemljopisne snage u rudarstvu bitcoina nije odmah ugrožena.

Nevjerojatni regulatorni udar

Druge vrste regulatornih poslova mogle bi ugroziti položaj bilo koje zemlje u rudarstvu bitcoina čak i više od politike klimatskih promjena. Većina zemalja obračunava neku vrstu posebnog poreza ili naknade za operacije vađenja robe izvršene na njihovim suverenim teritorijima. Nema dokaza koji upućuju na to da je rudarstvo Bitcoina krenulo u tom smjeru, ali to znači da bi neke zemlje mogle propustiti zlatnu priliku za zemljopisni udar. Osim tantijema i poreza, kreiranje politike u određenim zemljama uspjelo je potaknuti ekstraktivne operacije na njihovom teritoriju, posebno kada cijena određene robe, poput zlata, raste.

S obzirom na trenutne tržišne trendove, energija postaje sve jeftinija, a Bitcoin skuplji. Nije tajna da je svijet usred naftnog gnjavaža, pa su određene nacije vidjele kako im se smanjuje dohodak. Mogli bi odlučiti potaknuti upotrebu svojih rezervi nafte za kopanje bitcoina. Izvedivost takvog pothvata i dalje je neizvjesna, ali to je scenarij koji može stvoriti ogroman šok industriji rudarstva Bitcoina.

Završne misli

Virtualne robe poput Bitcoina nevjerojatno se igraju po mnogim istim pravilima nego fizičke robe poput zlata. Osim sličnosti u izračunavanju profitabilnosti rudarske operacije, virtualne i fizičke robe dijele ključne karakteristike. Jedna od najkritičnijih ovih karakteristika odnosi se na vrste zahtjeva politike potrebne za internaliziranje onečišćenja koje proizvode. Najočudljivija karakteristika možda je njihova osjetljivost na poticaje vođene politikom koji će potaknuti rast industrije. Zemljopisno usmjerene navale Bitcoina mogu se lako nadmašiti pametnim donošenjem politika, pogotovo jer su virtualne robe dostupne s bilo kojeg mjesta na svijetu.