Facebook planovi kriptovaluta za nadolazeću godinu: što očekivati?

Facebook je ranije 2019. otkrio svoje dugo očekivane planove za lansiranje svoje kriptovalute. “Project Libra” nova je vrsta digitalne valute osmišljena kako bi je učinila dostupnom milijardama širom svijeta putem aplikacija i društvenih mreža. Početna najava sugerirala je da će digitalni sustav plaćanja biti postavljen u desetak zemalja do prvog tromjesečja 2020. 

Za veći dio svijeta to bi značilo jednostavan put do korištenja kriptovaluta i svake koristi koja dolazi s njom. No, iz perspektive globalnih ekonomskih stručnjaka, Facebookova bi Vaga pogurala svijet da preispita prevlast američkog dolara kao sidrene valute. 

U najnovijim događanjima, 23. siječnja 2020., na godišnjem Svjetskom ekonomskom forumu, panel na temu „Izazivanje dominacije dolara“ raspravljao je o tome kako Vaga evocira buduću digitalnu valutu. Parafrazirajući Gopinatha, ravnatelja odjela za istraživanje MMF-a, Vaga je jedan od glavnih čimbenika koji pokreću promjene u svjetskom financijskom sustavu. Iako svijet vaga utjecaj Facebookove kriptovalute Vaga, prilagodimo svoj fokus kako stvari izgledaju do sada. 

Mreža Vaga 

Facebook na ekranu računala

Slika putem Unsplash.com

Misija Vaga započela je kao globalna i digitalno izvorna kriptovaluta razvijena na blockchain tehnologiji. Korisnici bi mogli koristiti ovu digitalnu valutu s rezervom za slanje, primanje i zaštitu svojih sredstava putem transparentnijeg globalnog financijskog sustava. Oni koji imaju račune na bilo kojoj Facebook platformi kao što su Messenger, Whatsapp i druge društvene mreže mogli bi koristiti Vagu i obavljati transakcije s onima koji imaju te račune. Uz to, mreža također planira služiti 1,7 milijardi ljudi na svijetu koji nemaju pristup uobičajenim financijskim uslugama. 

Vijest o lansiranju Vage jedan je od značajnih potencijalnih događaja u financijskom svijetu. Profesori čak potiču učenike da prate priču i uče o implikacijama Vage na svijet. Ako studentima financijskih studija treba bilo kakva pomoć, mogu se obratiti akademskim stručnjacima na Esej Pro primati pronicljive bilješke o financijskim istraživačkim radovima. Vrijeme je da budete svjesni najnovijih vijesti koje bi vam mogle donijeti neke dodatne zasluge. 

Vaga želi promovirati ekosustav svojih proizvoda i usluga, olakšavajući njegovu upotrebu i integraciju u svakodnevni život. Iako Vaga ima brojne karakteristike drugih kriptovaluta, poput blockchain tehnologije, značajna je razlika u tome što se oslanja na puno službenu i centraliziraniju infrastrukturu koja se naziva Udruženje Vaga, koja radi uz potporu drugih velikih tvrtki. 

Što je Rezervat Vage? 

Prema Facebooku, kriptovaluta bi trebala biti stabilna, podložna niskoj inflaciji, prepoznata u cijelom svijetu i zamjenjiva po svojoj vrijednosti. Valuta Vaga dizajnirana je i očekuje se da udovolji svim tim zahtjevima, s ciljem da je učini dostupnom novom monetarnom sustavu širom svijeta. 

Facebook je usvojio model “stablecoin”, zajedno s ekosustavom i novčanikom tzv Kalibra, koji se lansira 2020. Oni nude jeftiniji način prijenosa sredstava širom svijeta, izbjegavajući bankovne troškove i izbjegavajući kontrolu kapitala. 

Dizajn njegove stabilnosti ovisi o rezervi stvarne imovine, koju Facebook naziva Rezervatom Vage. Za razliku od većine postojećih kriptovaluta, Vaga funkcionira na konkurentnoj razmjenskoj mreži koja upravlja kupnjom i prodajom Vage. S ovom rezervom, korisnici Vage dobivaju sigurnost da svoj digitalni novac mogu pretvoriti u više lokalnih fiat valuta, ovisno o tečaju, slično kao što se valute međusobno mijenjaju tijekom odmora. 

Slično kao što su druge tradicionalne valute uvedene u sustav, Vaga će također biti podržana stvarnom imovinom. U slučaju Vage, imovina s niskom volatilnošću podržavala bi valutu poput državnih vrijednosnih papira u smislu novca od uglednih banaka. Košarica valuta, uključujući američke dolare, euro, japanski jen, britansku funtu i singapurski dolar također bi podržala raspon imovine. 

Ta imovina olakšava stjecanje i zadržavanje digitalnog novca s malim rizikom, kao i sprječavanje Vage da se suoči s volatilnošću cijena poput Bitcoina. Kako sustav čuva rezervu Vage koja se sastoji od valuta i imovine za svaku stvorenu Vagu, pomaže u izgradnji povjerenja u temeljnu vrijednost valute. Ako je plan uspješan, do 2020. godine svijet će zabilježiti pomak u krajoliku kriptovaluta, s povećanom dostupnošću i transparentnošću. 

Što se očekuje

1. Moćna sila u zemljama u razvoju 

Zemlja u razvoju

Slika putem Unsplash.com

Očekuje se da će Vaga biti globalni “stablecoin”, ograničavajući volatilnost povezanu s ostalim kriptovalutama. Zanimljivo je da 70% malih poduzeća u zemljama u razvoju nema pristup kreditima, a radnici migranti gube 25 milijardi dolara svake godine putem doznaka. Facebook namjerava privući ove korisnike nudeći alternativu za prelazak s nestabilne lokalne valute za međunarodne transakcije.

2. Udruga Vaga će preuzeti

Kada je projekt pokrenut, povećavalo se nagađanje o tome kako će Facebook postati velika sila na globalnim tržištima kapitala. Međutim, Mark Zuckerberg obećao je američkim regulatorima da će Facebook odustati od projekta. Trebao je predati upravni nadzor vanjskoj agenciji, Udruzi Vaga, konzorciju sa sjedištem u Švicarskoj. Danas to tijelo čine tvrtke, neprofitne organizacije i mnoge akademske institucije koje sve surađuju kako bi pomogle u upravljanju mrežom i upravljanju njom. 

Udruga je najavljena u siječnju 2020., formirajući peteročlani tim koji će upravljati tekućim razvojem projekta. Ovi članovi novog “Tehničkog upravnog odbora” odgovorni su za dugoročnu strategiju, kao i za upravljanje rezervom Vaga. Također će donositi odluke o tome koje socijalne projekte podržati kako bi se potaknula dodatna financijska inkluzivnost. Ipak, ime Facebooka usko je povezano s Vagom. Ako bude uspješan, gotovo sigurno će utjecati na tržišnu vrijednost diva društvenih mreža. 

3. Razvoj Blockchaina Vage 

blockchain

Slika putem Unsplash.com

Bijela knjiga Vage detaljno opisuje planove za uspješno lansiranje u prvih šest mjeseci 2020. Udruga trenutno razvija API-je i knjižnice kako bi korisnicima omogućila interakciju s postojećim prototipom. Tim također planira osmisliti strukturu za daljnje unapređenje Facebook blockchaina. 

Blockchain je također podvrgnut testovima, zajedno s njegovom integracijom s pratećim entitetima kao što su digitalni novčanik i usluge razmjene. U posljednjih nekoliko mjeseci tim surađuje sa zajednicama kako bi zabilježio reakcije na model Vage blockchain kako bi ga pripremio za veliko pokretanje. 

Čini se da je Facebook još uvijek u početnoj fazi razvoja kriptovaluta. Međutim, tehnički aspekt nije jedina stvar koja odgađa izdavanje. 

Koje su zabrinutosti?

Regulatori u raznim jurisdikcijama širom svijeta već su izrazili zabrinutost zbog njegove provedbe. Kasnije 2019. Europska je unija željela predložiti prijedlog novi propisi za kriptovalute. Dužnosnici predviđaju da bi digitalna valuta poput Vage mogla imati sistemske učinke na ekonomsku stabilnost cijele EU. 

Facebook se također navodno sastao s dužnosnicima Engleske banke, kao i američke riznice kako bi razgovarali o mogućnostima i rizicima korištenja njihove kriptovalute. 

Vaga je još jedna stvar zbog koje su zemlje zabrinute. Njihovi milijuni korisnika širom svijeta mogli bi koristiti ovu valutu. Iako Facebook to iznosi naprijed kao ohrabrujući ishod, regulatorni službenici iz države korisnika to možda neće dočekati s istim oduševljenjem. EU inzistira na kripto propisima koji se usredotočuju na obranu financijske stabilnosti, zaštitu potrošača i rješavanje rizika od pranja novca među zemljama koristeći kriptovalute. 

Mnoge zemlje već rade na vlastitim virtualnim valutama kako bi se natjecale s Vagom. Švedska ga razvija godinama, dok bi Banque de France trebao pokrenuti eksperimentalni digitalni euro. Američki Fed i Kineska središnja banka također pažljivo gledaju digitalne valute s prijetećom prijetnjom kriptovalute Facebooka. 

Središnje banke u SAD-u i Europi također su izrazile svoje mišljenje protiv Vage, sugerirajući da bi valuta rezultirala sivom ekonomijom i smanjila transparentnost transakcija. Švicarski predsjednik i ministar financija Ueli Maurer oglasio se rekavši da “središnje banke neće prihvatiti košaru valuta na kojoj stoji”. Hrabro tvrdi da je Vaga već “zakazala”. 

Još jedna glavna prepreka koju Facebook treba ispitati jest hoće li javnost vjerovati društvenim mrežama dovoljno da ih koristi za transakcije. Također je vrlo važno podići svijest o kriptovalutama, njezinom utjecaju i prednostima prije pokretanja. Većina ciljnih korisnika jednostavno nije dovoljno educirana o tome što je kriptovaluta i kako bi funkcionirala. Štoviše, nedostatak centraliziranog upravljanja i brige za sigurnosna pitanja moraju se riješiti prije uvođenja na tržišta zemalja u razvoju. 

Postoji i drugo mišljenje da Vaga ne spada u kategoriju “kripto”. Ima samo istu strukturu baze podataka, dok bi valuta funkcionirala slično fondu kojim se trguje na burzi (ETF), samo bez kotirane cijene na burzi. To bi dodatno eliminiralo sve blagodati za koje Facebook tvrdi da bi ih postigla njegova kriptovaluta.  

Najava Vage otvorila je Pandorinu kutiju s prošlim izdanjima prikupljanja podataka i ponovnog pojavljivanja ciljanog sadržaja. Budući da Facebook nije dao izravne smjernice o Vagi, Zuckerberg je bio prisiljen izaći i uvjeriti sve da neće doći do prikupljanja podataka o transakcijama. 

Kako godina odmiče, čini se da se Vaga suočava s novim valom sumnje. 

Gdje Vaga sada stoji

Facebook izgledi

Slika putem Unsplash.com

Nije prvi put da se Facebook nađe u vrućoj vodi kada su u pitanju virtualne valute. Prije deset godina, 2009. godine, nazvala se još jedna digitalna valuta Facebook krediti je implementiran kako bi ljudima omogućio kupnju predmeta na web mjestima društvenih mreža. Dostupan je u 15 valuta širom svijeta. Međutim, projekt nije uspio dobiti snagu, a zatim je zatvoren manje od dvije godine kasnije. 

Kad je lansiranje Vage objavljeno u javnosti, na popisu podržavatelja nalazile su se mnoge istaknute tvrtke koje su nazvane osnivačima i imale su zadatak jačati javni profil Vage. Do trenutka potpisivanja, 27 velikih sudionika već se smanjilo. PayPal, Visa i MasterCard već su se povukli. Kalifornijska tehnološka tvrtka Stripe također je odbila sudjelovati rekavši da Vaga ima potencijala i da će biti otvoreni za suradnju u kasnijim fazama. 

Kasnije su tim napustili i turistička stranica Booking.com, Mercado Pago i mrežna aukcija eBay. U siječnju 2020. Vodafone je također napustio Udrugu Vaga. S ovom toliko smanjenom skupinom članova, misija Vaga možda neće biti dobro prihvaćena ni u financijskim krugovima ni od regulatora. 

Iako je početni plan bio puštanje digitalne valute u prvoj polovici 2020. godine, do sada je malo ili nimalo jasno o tome kakvi će biti propisi ili kako će se pokretanje pokrenuti. 

Što očekivati ​​2020. godine

Bez obzira na reakciju, čini se da je Facebook tim i dalje prilično siguran u svoj projekt kriptovaluta. Prema David Marcus, šefa Facebook Messenger jedinice, projekt Vaga i dalje će se držati svoje prvotne svrhe, ponuditi pristup nebankama i izgraditi novi protokol koji će poremetiti način na koji se rukuje novcem širom svijeta. 

U međuvremenu, Udruga Vaga još uvijek okuplja nove partnere, bez strogog vremenskog slijeda ili izričitih podataka o tome tko će postati proizvođači blokova. Kada se lansira, kriptovaluta bi se koristila unutar Facebook ekosustava, s potencijalom da dosegne milijune ljudi bez pristupa bankarskim objektima u svijetu. 

Facebook i Udruga Vaga moraju prevladati nekoliko regulatornih prepreka prije nego što pokušaju pokrenuti valutu. Tada bi uslijedila zabrinutost zbog prijevare i pranja novca. To je posebno potrebno za pokretanje u zemljama u razvoju, poput Indije, koja je primarni cilj za tržište Vage. S obzirom na to da su ove zemlje zadnjih godina poduzele neprijateljski pristup kriptovalutama, uklanjanje regulatornih zapreka bit će presudno. 

Trenutno je nemoguće reći hoće li se lansiranje dogoditi kako je predviđeno 2020. godine. Čini se da je projekt još uvijek neodređen, a o prihvaćanju od strane regulatora još uvijek se raspravlja. Glavno je pitanje prihvaćanje – ne samo javnosti već i regulatornih tijela. 

Rasprostranjeno mišljenje je da je Facebook skočio na blockchain vagon bez odgovarajućeg planiranja i zasigurno je okaljao reputaciju tvrtke. Na pitanje kada će Libra lansirati sigurno neće biti odgovoreno u neposrednoj budućnosti.