Dokaz o eksploataciji kapaciteta: Ušteda energije i planeta

Rudari su važan dio ekosustava kriptovaluta jer su oni koji potvrđuju valjanost i osiguravaju da su sve transakcije legitimne. Postoji niz načina na koje ti rudari mogu potvrditi transakcije. Trenutno su najpopularnija Proof-of-Work (PoW) i Proof-of-Stake (PoS). Međutim, oba ova algoritma rudarstva imaju svoje jedinstvene nedostatke koji otežavaju skaliranje kriptovalute. Postoji atraktivna alternativa koju sada prepoznaju i aktivno slijede brojni entuzijasti kriptovaluta. Ovo je Proof-of-Capacity (PoC) i temeljni je konsenzusni algoritam za novčić zvan BurstCoin. U ovom pregledu provest ćemo vas kroz trenutno okruženje, a zatim objasniti ovaj jedinstveni algoritam za koji se mnogi nadaju da će kriptovalutama pomoći da se učinkovito skaliraju.

Problemi s PoW-om

Proof-of-Work izvorni je konsenzusni algoritam koji se koristi na Bitcoinu i mnogim drugim lancima kriptovaluta. PoW uključuje rješavanje složenih matematičkih problema koji se nazivaju “hash funkcije” kako bi se provjerile transakcije i minirali blokovi. Budući da je ove hash funkcije teško riješiti, za njihovo rješavanje potrebna im je velika procesorska snaga. Ovi strojevi također trebaju električnu energiju da bi ih napajali. Rezultat je trošak rudara koji će onemogućiti bilo kojem nepoštenom rudaru širenje lažnih transakcija. Iako je to još uvijek genijalan kriptoekonomski model, rezultat su odbjegli troškovi energije. Zapravo, trošak rudarenja Bitcoina sada iznosi mislio da je najmanje 0,5% sve potrošnje energije do kraja 2018. Štoviše, rudarstvo kontrolira velika skupina tvrtki koje su u utrci u naoružanju za izgradnju najnaprednijih rudarskih platformi. Oni prirodno podrivaju “malog čovjeka” koji si ne može priuštiti strojeve.

Problemi s PoS-om

Proof-of-Stake je alternativni algoritam koji se oslanja na određene “čvorove” koji ulažu svoje novčiće dok sudjeluju u provjeri transakcija. Ovi čvorovi automatski imaju što izgubiti ako dođe do pada povjerenja u algoritam konsenzusa. S obzirom na to da su uložili svoje novčiće, oni imaju „kožu u igri“ što se tiče pouzdanosti novčića. Ovi čvorovi koji su uložili svoje novčiće djelovat će kao validatori u brojnim konsenzusnim krugovima za provjeru transakcija. Oni čvorovi koji su uložili najviše kovanica imat će veću težinu u provjerama. Prednost ovoga u odnosu na PoW je u tome što ne postoji utrka u naoružanju koja će proizvesti najbolje rudarske platforme i oni ne troše energiju. Međutim, postoji jedan prilično istaknuti problem što se tiče PoS-a. Ovo je pitanje centralizacija. Centralizacija je antiteza blockchain tehnologiji. Kad jedan rudar ili čvor dobije previše energije, mogu djelovati zlonamjerno i naštetiti većoj decentraliziranoj mreži. Uz PoS, oni čvorovi koji su uložili najviše kovanica imat će veću kontrolu nad mrežom. To otvara mrežu mogućnosti da bogatiji čvorovi mogu djelovati na neiskren način ili čak koordinirati zlonamjerne radnje. Naravno, ova ranjivost u PoS rudarstvu nešto je što zajednica aktivno pokušava poboljšati. Na primjer, postoje rješenja za hibridne modele koji kombiniraju PoW i PoS. Ipak, bolje rješenje mogao bi biti posve novi algoritam kao što je Proof-of-Capacity.

Što je dokaz o kapacitetu?

Dokaz kapaciteta je konsenzusni algoritam koji koristi tvrdi disk računala umjesto njegove neobrađene snage obrade. Rudari će “zacrtati” prostor na tvrdom disku kako bi sudjelovali u provjerama transakcija. Za razliku od PoW rudarstva, rješenja problema s raspršivanjem rješavaju se unaprijed i pohranjuju na tvrdom disku. Stoga će svaki rudar pohraniti velik broj ovih rješenja prije “kruga konsenzusa”. Kada se dosegne spomenuti krug, tada će protokol pregledati sva rješenja koja rudari prezentiraju. Oni koji su pronašli najbrži način za rješavanje rješenja bit će nagrađeni blokom i zato će zaraditi nagradu za blok. PoC je također vrlo domišljat u načinu na koji pokušava odbiti prijetnju ASIC rudara. Algoritam rudarstva mnogo je složeniji od tradicionalnih algoritama rudarstva PoW. To znači da ih se ne može riješiti u stvarnom vremenu i stoga ih treba prethodno pohraniti. Slično tome, vrijeme bloka s PoC je puno kraće od vremena ostalih PoW novčića. Blok vremena su oko 4 minute u usporedbi s 10 minuta na lancu Bitcoin. To također čini ASIC-ovima puno teže da se pravilno natječu. Tehnike crtanja i rudarstva na tvrdom disku malo su više uključene, ali postoji mnogo toga Proof-of-Capacity vodiči za rudarstvo koji ulaze u ovo u dubinu.

Koje su prednosti??

Razlog zašto je PoC rudarstvo toliko pozdravljeno zbog prednosti koje ima nad tradicionalnijim algoritmima. To uključuje sljedeće:

  • Tvrdi diskovi zahtijevaju manje energije od GPU-a i ASIC-a. Stoga se mogu koristiti u rudarstvu s daleko manje električne energije nego što to koriste drugi novčići. To će se suprotstaviti energetskim problemima mnogih.
  • Otporan je na ASIC, što znači da mnoge veće rudarske farme ne mogu preuzeti kontrolu nad mrežom. Oni ne mogu koristiti svoje sofisticirane strojeve na štetu drugih manjih rudara.
  • Svatko može koristiti svoje tvrde diskove za vađenje novčića. Za razliku od ASIC-ova i sve moćnijih GPU-a, tvrde diskove je prilično lako nabaviti i ne moraju ih specijalizirati.
  • Slijedeći prethodnu točku, nedostatak specijalizacije također je sjajan za upotrebu nakon rudarenja. Ovi tvrdi diskovi mogu se samo izbrisati s njihovih podataka, a zatim ponovno upotrijebiti kao i obično. Isto se ne može reći za visoko specijalizirane ASIC-ove.

Te su prednosti možda neki od motivacijskih čimbenika koji stoje iza podrške Johna McAfeea protokolu. U prosincu prošle godine on tvitao podrška za BurstCoin kao njegov novčić dana s obzirom da “koristi 400 puta manje energije od bitcoina”. Kako sve više influencera u kriptovalutnoj zajednici počinju shvaćati prednosti rudarstva PoC-a, usvajanje novčića poput Burstcoina vjerojatno će se povećati.

Potreban je veći rast

Iako postoji velika doza optimizma za budućnost rudarstva PoC-a, bilo bi naivno pretpostaviti da tehnologija neće rasti. Trenutno se koristi samo na jednom blockchain-u, a održivost možemo znati tek kad počne djelovati opsežno. Dokaz o kapacitetu još je uvijek nova tehnologija i možda postoje neki vanjski podaci koje ljudi u početku nisu uzeli u obzir. Zapravo, čak ni Satoshi Nakamoto možda nije predvidio eksplozivan rast Bitcoina i potencijalnu krizu koja bi mogla uslijediti. Može se samo nadati da inovativna rješenja poput Proof of Capacity mogu pomoći kriptovalutama da se prilagode svijetu koji se mijenja.