10 dokumentaraca o kriptovalutama koje morate gledati

Ako želite saznati više o kriptovalutama poput Bitcoina, ali ne želite satima listati stranicu za stranom gustog teksta, postoji mnoštvo kvalitetnih dokumentaraca koji ovu temu čine lakšom za probavu. 

Evo 10 najboljih kripto dokumenata za provjeru, koji pokrivaju različite aspekte tržišta kako bi vam pružili dobru podlogu za ključne koncepte i vruće teme.

1 – Bitcoin fenomen

Istražujući politiku Bitcoina i kako je narušen njegov temeljni etos, ovaj film analizira podrijetlo najmoćnije svjetske kriptovalute. Ako ste trenutno skeptični, to bi vam moglo promijeniti mišljenje.

2 – Objašnjeni blockchain

Ako možete odvojiti šest minuta svog vremena, ova rasprava o blockchain tehnologiji vrijedan je sat. Dobro pokriva osnove, a atraktivne animacije čine neke veće ideje puno lakšim za probaviti.

Ako ste ljubitelj iznimno popularnih Kurzgesagt na YouTubeu, ovaj je kratki prikaz predstavljen na sličan način. I za razliku od nekih drugih kripto dokumenata, on izbjegava hiperbole i nagađanja. Umjesto toga, ono dolazi do srži teme brzo i bez nepotrebnog punila.

3 – Život u tajnom kineskom rudniku bitcoina

Još 2014. godine matična ploča je iza kulisa otišla u pogon u Kini gdje se ogromni poslužitelji danonoćno kopaju za Bitcoin. Mjesečna proizvodnja farme bila je 4050 kovanica; vrijedan 1,5 milijuna tadašnjih dolara, odnosno više od 43 milijuna po današnjim cijenama.

Daje uvid u vrste resursa koje su zapravo potrebne bilo gdje kada se rudari kriptovalute. Također istražuje ekološke probleme koji se stvaraju kako njihova popularnost raste.

4 – Bitcoin u Ugandi – osnaživanje ljudi

Blagodati Bitcoina općenito su osjetili investitori i rudari u razvijenim zemljama. Ovaj dokumentarac govori drugačiju priču, ispitujući kako se valuta šalje natrag u siromašne dijelove Afrike kako bi se pomoglo financiranje važnih obrazovnih projekata.

5 – Bitcoin: Kraj novca kakav poznajemo

Ovaj sveobuhvatni film istražuje transformativni utjecaj koji Bitcoin ima na globalne financije, tvrdeći da bi mogao potpuno eliminirati tradicionalne valute i promijeniti bankarstvo na bolje. Obilje intervjua sa stručnjacima i nekoliko privlačnih vizualnih priloga pomažu mu da se istakne iz mase.

6 – Bitcoin evanđelje

Unatoč svom imenu, ovaj dokumentarac ne tvrdi da je Bitcoin ekvivalentan religiji. Umjesto toga pruža praktične informacije o načinu na koji valuta djeluje, njezinim prednostima u usporedbi s tradicionalnim alternativama i zamkama koje je koče od ukupne globalne dominacije.

Ljudi koji su već upoznati s ovom industrijom prepoznat će mnoštvo poznatih lica, uključujući ranog investitora Rogera Vera, koji je često poznat kao “Bitcoin Jesus” zbog svoje evangelizacijske podrške valuti.

7 – Bankarstvo na bitcoinu

https://www.youtube.com/watch?v=ymtxlI65B3s

Izvorno objavljen na Netflixu, ovaj dugometražni igrani film jedan je od najtemeljitijih pregleda kriptovaluta do danas. Koristi od visokih proizvodnih vrijednosti, intrigantnih uvida i puno snimaka koje nećete vidjeti nigdje drugdje.

Prateći živote nekih glavnih pokretača i tresača u svijetu Bitcoina, naglašava pokazujući neskladnu povezanost između načina na koji ova valuta raste i načina na koji tradicionalni svijet financija djeluje.

8 – Bitcoin Doco

Neki dokumentarni filmovi o kriptovalutama mogu biti pomalo dosadni i samobitni, ali ova zabavna serija usredotočena na porast bitcoina u Australiji daleko je lakša u svom pristupu.

Dobar posao pokazuje kako se ta tehnologija u određenim regijama svijeta primjenjuje različitim stopama i kakav ekonomski učinak može imati njezino prihvaćanje na mjestima koja je prihvaćaju.

9 – Bitcoin i povijest novca

Da biste razumjeli zašto su kriptovalute tako radikalan koncept, morate pristojno shvatiti kako novac funkcionira i evolucijske promjene koje je pretrpio tijekom stoljeća. Ovaj kratki film čini upravo to, kontekstualizirajući Bitcoin u širem financijskom okruženju koje on počinje remetiti.

Počevši od ranih dana čovječanstva kada su započele razmjene i trgovanje, to pokriva sve do ere kreditnih kartica i elektroničkog bankarstva. A budući da ga možete pogledati za manje vremena nego što je potrebno za ispijanje šalice kave, trebalo bi ga biti lako proći tijekom sljedeće pauze s posla.

10 – Zašto se banke plaše bitcoina?

Neki kriptovalute vide kao način da pobjegnu iz ruku banaka i novac učine egalitarnijim i dostupnijim masama. Preuzeti kontrolu nad valutama iz ruku nekolicine i dati je mnogima dio je decentralizirane prirode Bitcoina.

Ovaj kratki, ali slatki dokumentarac bavi se implikacijama ovoga i bavi se razlozima zbog kojih bi bankari mogli biti zabrinuti za budućnost svoje industrije, istovremeno postavljajući vlastita pitanja.