Blockchain sigurnost i anonimnost: kriptovalute kao ostvareni san

Blockchain je revolucionarna tehnologija jer uspostavlja povjerenje u razmjenu digitalne robe, čak i kada nije uključen posrednik / treća strana (banka, državne institucije ili bilo tko drugi). Jedino što je slično posredniku nema ljudsko lice. Govorimo o matematičkom algoritmu koji komplicirane probleme rješava brže nego što ih bilo koja osoba može zamisliti.

Kao što smo već naznačili, blockchain zahtijeva da određeni uređaji, koji imaju status čvora, potvrde transakciju. Točnije, potrebne su odgovarajuće informacije o transakcijama za svaki od mehanizama od kojih se mreža sastoji. Ova struktura blockchaina može se činiti složenom, ali donosi nekoliko značajnih prednosti.

Prednosti Blockchain strukture

Prvo, mogućnost prijevare, poput neovlaštenog kopiranja kriptovaluta ili krađe podataka, gotovo da i ne postoji. Programski kod ne trpi nikakva odstupanja u provjeri valjanosti. Razbijanje kriptografskog ključa složen je pothvat: da bi se uspjelo, zapis transakcije na velikom broju uređaja morao bi se promijeniti. 

Neusporedivo je lakše hakirati bankovne račune i podatke o kreditnim karticama nego ugroziti sigurnost blockchaina. Mnogi bi se složili da je to gotovo u domeni znanstvene fantastike ili barem ekonomski neisplativo. 

Na kraju želimo istaknuti da ako cijenite anonimnost, kriptovalute su ostvarenje snova. Transakcije ne zahtijevaju da pošaljete bilo kakve osobne podatke, čak ni svoje ime. Umjesto toga, potrebna vam je samo oznaka digitalnog novčanika, koja se naziva i ključem. Nema potrebe da itko pristupa vašoj cjelovitoj financijskoj povijesti, kao što to čine banke koje izdaju kreditne kartice i druge poslovne usluge. 

Bitcoin i “konkurencija”

Bitcoin je prva i najpoznatija kriptovaluta na planetu. Naime, koristi se kao barometar za procjenu stanja cijelog kripto-tržišta. I kao što vjerojatno znate, priča o tijekovima cijena priča je o svojstvenoj nestabilnosti. Tijekom 2010. vrijednost bitcoina iznosila je 0,003 USD. Nakon niza uspona i padova, pomnožio se, dosežući vrtoglavu granicu od 20 000 američkih dolara u prosincu 2017. Početkom 2018. došlo je do laganog pada na 18 000 američkih dolara i znatno oštrijeg u travnju (7 000 američkih dolara) i studenom (3500 američkih dolara) ) iste godine. Ovaj je trend izazvao paniku na cijelom tržištu. Međutim, prošle godine zabilježeni su novi porasti, a u studenom je vrijednost bitcoina iznosila 10.000 američkih dolara.

Tijekom pandemije COVID-19 cijena bitcoina iznosila je 6.900 – 7.000 američkih dolara. Treba imati na umu da je maksimalan broj bitcoina koji mogu postojati u optjecaju ograničen na 21 milijun. Još nismo dosegli tu granicu (do sada je iskopano oko 3/4 te količine), a dok se to ne dogodi, dodatna će se ponuda nastaviti, iako sporijim tempom.

Pažljivo odaberite način plaćanja

Prije nego što odlučite gdje ćete kupiti bitcoin (specijalizirani bankomati i mjenjačnice, poklon bonovi …) i kako njime trgovati (peer-to-peer, investicijski fondovi …), morate odlučiti kako ga kupiti. Naravno, pretpostavljamo da niste preskočili korak preuzimanja bitcoin novčanika. 

Tradicionalni načini plaćanja su kreditne kartice, bankovni prijenos (putem mreže automatizirane klirinške kuće) ili debitne kartice. Provjeri kako kupiti bitcoin kreditnom karticom. Kupnja putem PayPala ne koristi se tako često zbog takozvanih troškova povrata ili povrata pošiljke zbog kojih većina privatnih prodavača ima oprez pri takvim transakcijama. 

Bitcoin je jedan dio slagalice 

Naravno, bitcoin je samo dio veće kripto-slagalice. Nove kriptovalute pojavljuju se gotovo svakodnevno. Neki od onih koji su ostali i imaju veliku podršku su Ethereum, Ripple i Litecoin.

Litecoin je zanimljiv primjer jer je praktički stvoren odvajanjem od bitcoina 2011. Ne samo to, već ima i dvije značajne prednosti u odnosu na bitcoin. Brzina transakcije je četiri puta veća. Istodobno, nagrada u rudarstvu, ovisno o trenutnoj vrijednosti kriptovalute i situaciji na tržištu, može biti i više nego dvostruka (kada je riječ o broju litecoina koje rudar prima).

To nam govori da bitcoin nije daleko jedina valjana opcija ulaganja, ali je nesumnjivo najtočniji.