Pump and Dump Crypto Guide: Hvorfor du bør unngå dem

Noen sier at ‘pump and dumps’ er måten å bli rik på raskt. Ikke fall for trikset og lokket av ‘enkle penger’. I denne artikkelen forklarer vi hva som er ‘Pump & Dumps ”er i kryptovaluta-merket, hvordan de fungerer og hvorfor de er en svindel.

Hva er en pumpe og dump??

En ‘Pump and Dump’ er en form for kryptovalutamarkedsmanipulasjon. En gruppe mennesker slår seg sammen med det formål å kunstig øke prisen på en kryptovaluta (pumpen), og deretter selge mynten masse til naive spekulanter (dumpen). Gutta som kjøpte lave og solgte høye, tjener penger, mens de som kjører nær toppen taper penger under ‘dump’.

Disse “Pump and Dump” -gruppene organiserer vanligvis i chat-apper som Telegram, og arrangørene velger en mynt og setter et tidspunkt for gruppepumpen.

I det regulerte aksjemarkedet er denne typen aktivitet ulovlig. Imidlertid, siden kryptovalutaområdet mangler regulering, kan disse slags ordninger trives og har blitt ganske vanlige.

Pumpens indre arbeid & Dump Groups

Hver Pump and Dump-gruppe vil ha en indre sirkel av arrangører. Disse karene har ansvaret for:

 • Rekruttere nye medlemmer til gruppen.
 • Markedsføring.
 • Velge en mynt å manipulere.
 • Velge en liten bytte for at handlingen skal skje.
 • Koordinere ‘Pump and Dump’ og gi instruksjoner til gruppen.

Det er to typer mennesker i ordningen

For hver Pump and Dump-gruppe er det bare to typer mennesker.

 1. Arrangører.
 2. Ofre (som sannsynligvis taper penger).

To typer mennesker i pumpe- og dumpegruppediagram

Kilde: https://bitfalls.com

Arrangører tar beslutningene og lykkes alltid med å tjene på disse ordningene. Disse menneskene har god tid til å kjøpe mynten de velger å pumpe, men til en bunnpris. De har alle kortene og tar alle avgjørelsene.

Den betalte indre sirkelen har vanligvis en god sjanse for ‘Pump and Dump’ suksess. Imidlertid kan selv en enkel kobling i internettforbindelsen når informasjonen distribueres være nok til å savne båten. Den betalte indre sirkelen har vanligvis ikke mye tid til å reagere på avgjørelsene til arrangørene.

Den indre sirkelen får informasjonen neste. Imidlertid viser grafene på børsene sannsynligvis at prisen på kryptovalutaen pumpes. Dette betyr at observante medlemmer av de ytre sirkler kan få informasjonen raskere og være i stand til å kjøpe mynten til en lavere pris.

Menneskene i den siste sirkelen er de siste som vet om pumpen og har naturlig nok minst sjanse til å tjene penger på ordningen. Det er faktisk anslått at bare 15% til 10% av deltakerne på ytre kant og endelige sirkler (flertallet i gruppen) er i stand til å oppnå fortjeneste. Det stemmer, 85% til 90% av dem vil tape penger!

grafisk oversikt over deltakere av pumpe og dumpgrupper og sjansene for vellykket handel

Illustrasjon som viser prosentandel av vellykkede handler i henhold til gruppemedlem. Kilde: https://bitfalls.com

Trinn 1: Operasjonsmarkedsføring

Det første trinnet er å få ordet der ute. Pumpen vil bli kunngjort i gruppechatten. Heldigvis for disse spirende pumpene er arrangørene vanligvis gjennomtenkte og lager en geografisk målrettet nedtellingstimer. Dette betyr at alle gruppemedlemmer kan være sikre på når handlingen skal skje, uavhengig av tidssone.

Utvekslingen der pumpen skal skje vil også bli kunngjort. Typene kryptovalutaer som ‘Pump and Dump’ -grupper vanligvis målretter mot, er ikke oppført på respektable børser som Binance. Dette betyr at mest aktivitet skjer på mindre børser som Cryptopia. Det er nettopp derfor TotalCrypto nekter å lage innhold på denne typen børser.

Cryptocurrency pump and dump kunngjøring

Når pumpen kunngjøres, vil mynten ikke bli gjort kjent før siste øyeblikk. Kryptovalutautvekslingen der den foregår kun kunngjøres på dette stadiet, slik at folk har tid til å lage en konto og overføre midler.

Trinn 2: Klokken begynner å krysse av

Når nedtellingen er aktivert, begynner gruppemedlemmene å opprette kontoer på den valgte sentralen og overføre midler til den.

Med en ‘Pump and Dump’ er tid virkelig penger. Noen sekunder forsinket fra kunngjøringen og kjøp av mynten kan være forskjellen mellom å være en vinner eller taper. Gruppemedlemmer bruker vanligvis denne tiden til å forsikre seg om at internettforbindelsen er solid og stenge alle programmer som kan redusere datamaskinens hastighet.

Chapsene som tar pumping og dumping super seriøst, legger faktisk ikke ordre selv. I stedet bruker de dataskript for å kjøpe og selge mynten (sparer derfor noen viktige sekunder). I tilfelle du fremdeles synes at det å ta del i disse ordningene er en god ide, bare vær oppmerksom på at du trenger å ha reflekser raskere enn en bot.

Den endelige nedtellingen: Pumpen begynner

Arrangørene vil endelig gi navnet mynten de vil pumpe. Noen ganger vil disse bli kunngjort i tre forskjellige linjer. Hvorfor spør du kanskje? Det er slik at folk ikke kan kopiere og lime inn myntens stenografi i bot. Snakk om Pump and Dump-organisasjoner som spiller ‘rettferdig’.

Pump og dump kryptovaluta-mynt blir kunngjort

De fleste mynte avslører også et “mål” – bare så du vet når du pumper for hardt. Det er kanskje ikke så rart at pumper nesten aldri når målet. Vil du virkelig kjøpe mynten når målet er i sikte?

La dumpa starte

Nå vil pumpen være synlig på børsen og Coinmarketcap.com, det er sannsynlig at mynten vil være blant de beste få gevinstene for dagen. Naive investorer kan se prisstigningen og antar at massive nyheter må ha blitt gitt ut av mynten. Frykt for å gå glipp av driver disse menneskene til å kjøpe mynten til en kunstig høy pris. Disse uvillige deltakerne er de som tar de største tapene.   

Cubits kryptovaluta pumpe og dump graf

Grafbilde via Coinmarketcap.com

Når salget begynner i massevis, begynner det å få panikk, og alle deltakere i ordningen prøver å gå ut så raskt som mulig. Prisen på mynten stuper så til bakken.

I praksis hva som skjer?

Ganske enkelt kjøper arrangørene mynter billig og selger dem til ytre ringmedlemmer i gruppene sine for enormt oppblåste priser. Å delta i Pumpegrupper er vanligvis gratis, men dette er den virkelige kostnaden ved å delta.

For å gjøre det enda mer usmakelig, gratulerer gruppearrangørene gruppene sine etter at dumpen har skjedd som en rev som gratulerer en kylling med å være så deilig.

Cryptocurrency pumpe og dump arrangør gratulerer gruppen

Hvor store kan pumper bli?

Tidenes største pumpe var E-Coin den 6. februar 2018. Ved begynnelsen av spillet på den 6. E-mynten handlet til bare 6,06 dollar per mynt, hadde et handelsvolum 24 timer i døgnet på 1 269 dollar og en markedsverdi på 30,1 millioner dollar..

E-Coin kryptovaluta pumpe og dump graf

Grafbilde via Coinmarketcap.com

I løpet av en dag klarte en pumpe- og dumpgruppe å kunstig manipulere prisen på E-Coin til:

 • 1,44 milliarder dollar markedsverdi.
 • $ 289,34 per mynt.
 • Bare 40.000 dollar handelsvolum var nødvendig for å få mynten til en markedsverdi på 1,4 milliarder dollar.
 • E-Coin brøt topp 20 på Coinmarketcap.

E-Coin pumpe og dump som treffer topp 20 på Coinmarketcap

Hvordan skjedde en pumpe som e-mynt?

Pumpe- og dumpgrupper benytter seg av hvordan kryptovalutamarkedsdeksler beregnes. Formelen er ganske enkelt:

Pris (at mynten ble sist handlet) * myntforsyning = markedsverdi

Kryptovaluta med høye handelsvolumer tar forferdelige valg for pumpe og dumping. Årsaken er at det ganske enkelt tar for mye penger å flytte prisen.

Bitcoin markedsdybdekart på GDAX

Bilde via Gdax.com

Eksemplet ovenfor viser Bitcoin / USD-markedet. Du kan se at for å flytte prisen på Bitcoin opp med $ 1, må du bruke $ 244 000 på Bitcoin. Dette er grunnen til at disse gruppene retter seg mot mynter med veldig lavt handelsvolum; det er lettere å flytte prisen med en begrenset mengde penger. Rett før E-Coin’s pumpe ble det kun registrert 1,2 milliarder dollar i handelsvolum. Dette betyr at til og med $ 1000 kastet på E-mynt vil flytte prisen, mens det samme ikke kan sies for større kryptovalutaer.

Prisgraf for e-mynt fra Coinmarketcap

Bilde via Coinmarketcap.com

Ettersom gruppemedlemmene kjøper en mynt til en stadig økende pris, fører dette markedsverdien til stadig høyere nivåer. Den triste sannheten om E-Coin er at det sannsynligvis var mange som kjøpte E-Coin på toppen, etter å ha sett den stige til topp 20 på Coinmarketcap og tenkt at den må være den neste store tingen. Tross alt, hvor ille kan en mynt være hvis den har en markedsverdi på 1,4 milliarder dollar?

Det triste faktum er at markedsverdi for små kryptovalutaer kan manipuleres relativt enkelt. Pump and Dump-grupper bytter på følelsene til kryptovalutainvestorer. Ingen vil gå glipp av den neste store tingen, store pumper skaper kunstig denne frykten for å gå glipp av, og vi er sikre på at dette er grunnen til at mange kjøpte e-mynt 6. februar.

Andre strategier som dårlige skuespillere bruker for å pumpe eller dumpe kryptovalutaer

De seriøse pumpene strekker seg ekstremt langt for å skape sprøytenarkoman for den valgte mynten. Noen ganger vil de bruke sosiale medier, fora, YouTube og blogger for å spre falske nyheter om mynten som skal pumpes. Dette inkluderer bruk av falske skjermbilder om utvikling, partnerskap eller utvekslingsoppføringer. Dette bedraget kan til og med starte uker før pumpen. Tanken er å skape et marked for kjøpere av mynten når den først pumper opp kraftig. Disse ofrene vil naturligvis anta at de falske nyhetene er ekte og at mynten skal til månen.

Pumpe- og dumpgruppearrangører kan være smarte. Det er veldig viktig at du ser kritisk på hver nyhet, bare bruker pålitelige kilder og kryssreferanser før du tar noen investeringsbeslutning. Det er alltid andre muligheter, ikke føl deg presset til å ta raske avgjørelser og la skjemaer bytte på følelsene dine.

Hvordan oppdage en pumpe og dumpe

Vær alltid oppmerksom på et kryptovalutahandelsvolum. Legitime kryptovaluta-prosjekter gjør konsekvent handelsvolum på 10-tallet eller hundrevis av millioner per dag. Ingen pumpe- og dumpegrupper er store nok til å forfalske denne typen handelsvolum.

Tabell som viser handelsvolum på topp 10 kryptovalutaer fra coinmarketcap

Bilde via Coinmarketcap.com

Hvis vi går tilbake til E-Coin, kan vi se at det høyeste 24-timers handelsvolumet i måneden før pumpen var mindre enn $ 6 000. Hvis du ser en dramatisk økning i handelsvolum og en eksplosiv prisøkning, er sjansen stor for at mynten blir pumpet og dumpet. Du kan se nedenfor at det bare tok $ 40.000 å ta E-Coin fra en markedsverdi på $ 30M til $ 1.4Bn.

E-mynt på topp 20 på coinmarketcap

Er de en svindel?

Kort sagt, ja pumpe og dumper er uærlige og sjansene er at du vil tape med mindre du er arrangøren som styrer ordningen.

Det som er forferdelig er at noen av disse gruppene utgjør en legitim bedrift som tilbyr en verdifull tjeneste til kundene. CryptoCalls Elite har gått ut av deres måte å lage en ganske profesjonell reklamevideo for å rekruttere nye medlemmer.

Ikke bli trukket inn av løftene om raske og enkle penger. Pumpe- og dumpgrupper er virkelig en mekanisme for arrangører å tjene på sine følgere, som et pyramidespill.

Konklusjon

Det er en grunn til at pumpe og dumper er ulovlige i regulerte markeder som aksjemarkedet. De er ikke bare uærlige, men skader også mange av deltakerne i ordningen. Pumpens lokke ser ut til å komme fra:

 • Lokket av enkle penger.
 • Følelsen av at du er en innsider i et opplegg (når du virkelig er det tiltenkte offeret).
 • Preying på flokkmentaliteten; “Alle andre gjør det, det burde jeg også gjøre”.

Hvis du er en nykommer i kryptovalutamarkedene, bare vær oppmerksom på hva en pumpe- og dumpgruppe egentlig er. Hvis du fremdeles vil delta, er det din rett å ta den avgjørelsen.

I stedet for å tenke på pumpe og dump, ville kanskje en bedre bruk av tid være å undersøke legitime prosjekter …