Facebook-kryptovaluta-planer for det kommende året: Hva kan du forvente?

Facebook avslørte sine etterlengtede planer om å lansere kryptovalutaen sin tidligere i 2019. “Project Libra” er en ny type digital valuta designet for å gjøre den tilgjengelig for milliarder over hele verden gjennom apper og sosiale nettverk. Den første kunngjøringen foreslo at det digitale betalingssystemet ville bli satt opp i et dusin land innen første kvartal 2020. 

For det meste av verden vil dette bety en enkel vei til bruk av kryptovaluta og alle fordelene som følger med den. Men fra perspektivet til globale økonomiske eksperter, ville Vekten på Facebook presse verden til å revurdere overlegenheten til den amerikanske dollaren som ankervaluta. 

I den siste utviklingen 23. januar 2020, på det årlige World Economic Forum, diskuterte panelet om “Challenging the Dominance of Dollar” hvordan Libra fremkalte en fremtidig digital valuta. Parafrasering av Gopinath, IMFs forskningsavdelingsdirektør, er Libra en av de viktigste faktorene som initierer endringer i verdens finansielle system. Mens verden veier virkningen av Facebooks kryptokurrencyvekt, la oss justere fokuset vårt til hvordan ting ser ut så langt. 

Libra Network 

Facebook på dataskjerm

Bilde via Unsplash.com

Libra Mission startet som en global og digitalt innfødt kryptovaluta utviklet på blockchain-teknologi. Brukere vil kunne bruke denne reservestøttede digitale valutaen til å sende, motta og beskytte pengene sine gjennom et mer gjennomsiktig globalt finanssystem. De som har kontoer på noen av Facebooks plattformer som Messenger, Whatsapp og andre sosiale nettverk, kan bruke Vekten og handle med de som har disse kontoene. I tillegg til dette planlegger nettverket å betjene 1,7 milliarder mennesker i verden som ikke har tilgang til konvensjonelle finansielle tjenester. 

Nyheten om Libra-lanseringen er en av de bemerkelsesverdige potensielle utviklingene i finansverdenen. Professorer oppfordrer til og med studentene til å følge historien og lære om konsekvensene av Vekten på verden. Hvis studenter på økonomistudier trenger hjelp, kan de nå ut til fagpersonene på Essay Pro å motta innsiktsfulle notater om økonomiske forskningsoppgaver. Det er på tide å være oppmerksom på de siste nyhetene, som kan gi deg noen ekstra studiepoeng. 

Vekten har som mål å fremme et økosystem av sine produkter og tjenester, noe som gjør bruk og integrering i hverdagen enklere. Mens Vekten har mange kjennetegn ved andre kryptovalutaer som blockchain-teknologi, er den vesentlige forskjellen at den er avhengig av en mye mer offisiell og sentralisert infrastruktur kalt Libra Association, og arbeider med støtte fra andre større virksomheter. 

Hva er Libra Reserve? 

Ifølge Facebook skal en kryptovaluta være stabil, underlagt lav inflasjon, anerkjent over hele verden og byttes ut for verdien. Vekten på Libra er designet og forventes å oppfylle alle disse kravene, med sikte på å gjøre den tilgjengelig for et nytt pengesystem rundt om i verden. 

Facebook vedtok “stablecoin” -modellen, komplett med et økosystem og en lommebok som heter Calibra, som lanseres i 2020. De tilbyr en billigere måte å overføre midler over hele verden, ved å unngå bankkostnader og unngå kapitalkontroll. 

Utformingen av stabiliteten henger på en reserve av virkelige eiendeler, som Facebook kaller Libra Reserve. I motsetning til de fleste eksisterende kryptovalutaer fungerer Libra på et konkurransedyktig utvekslingsnettverk som styrer kjøp og salg av Libra. Med denne reserven på plass, får brukere av Vekten forsikring om at de kan konvertere sine digitale penger til flere lokale fiat-valutaer avhengig av valutakursen, omtrent som valutaene byttes mot hverandre mens de er på ferie.. 

I likhet med hvordan andre tradisjonelle valutaer er blitt introdusert i systemet, vil Libra også bli støttet av virkelige eiendeler. I Vektens tilfelle vil eiendeler med lav volatilitet støtte valutaen som statspapirer når det gjelder penger fra anerkjente banker. En kurv med valutaer, inkludert amerikanske dollar, euro, japansk yen, britisk pund og singapondollar, vil også støtte utvalget av eiendeler. 

Disse eiendelene gjør det lettere å skaffe og holde på digitale penger med liten risiko, samt forhindrer Vekten å møte prisvolatilitet som Bitcoin. Siden systemet beholder en Libra-reserve som består av valutaer og eiendeler for hver Libra som er opprettet, hjelper det med å bygge tillit til valutaens grunnleggende verdi. Hvis planen er vellykket, innen 2020, ville verden se et skifte i kryptovaluta-landskapet, med økt tilgjengelighet og gjennomsiktighet. 

Hva forventes

1. Kraftig styrke i utviklingsland 

Utviklingsland

Bilde via Unsplash.com

Vekten forventes å være den globale “stablecoin”, som begrenser volatiliteten knyttet til de andre kryptovalutaene. Det er interessant at 70% av småbedrifter i utviklingsland mangler tilgang til kreditt og arbeidsinnvandrere taper 25 milliarder dollar hvert år gjennom remitteringsgebyrer. Facebook har til hensikt å tiltrekke seg disse brukerne gjennom å tilby alternativet å bytte fra ustabile lokale valutaer for internasjonale transaksjoner.

2. Libra Association vil ta over

Da prosjektet ble lansert var det en økning i spekulasjonene om hvordan Facebook skulle vokse til å bli en enorm makt i de globale kapitalmarkedene. Mark Zuckerberg hadde imidlertid lovet de amerikanske regulatorene at Facebook ville trekke seg fra prosjektet. Han ble satt til å overlevere styringskontrollen til et eksternt byrå, Libra Association, et Sveits-basert konsortium. I dag består organet av selskaper, ideelle organisasjoner og mange akademiske institusjoner som alle samarbeider for å hjelpe med styring og håndtering av nettverket. 

Foreningen ble kunngjort i januar 2020, og danner et team på fem medlemmer for å styre den pågående utviklingen av prosjektet. Disse medlemmene av den nye “tekniske styringskomiteen” er ansvarlige for langsiktig strategi, samt for å forvalte Libra-reserven. Det vil også ta avgjørelser om hvilke sosiale prosjekter som skal støttes for å fremme ytterligere økonomisk inkludering. Likevel er navnet på Facebook nært knyttet til Vekten. Hvis det lykkes, vil det nesten helt sikkert påvirke markedsverdien til den sosiale mediegiganten. 

3. Utvikling av Libra Blockchain 

blockchain

Bilde via Unsplash.com

Libra White Book beskriver planene for vellykket lansering de første seks månedene av 2020. Foreningen utvikler for øyeblikket API-er og biblioteker for å tillate brukere å samhandle med den eksisterende prototypen. Teamet planlegger også å utvikle en struktur for ytterligere forbedring av Facebook-blockchain. 

Blockchain ble også utsatt for tester, sammen med integrasjonen med støttende enheter som digital lommebok og byttetjenester. De siste månedene har teamet jobbet med lokalsamfunn for å registrere reaksjoner på Libra blockchain-modellen for å forberede den for den store lanseringen. 

Facebook ser fremdeles ut til å være i den innledende fasen av utvikling av kryptovaluta. Imidlertid er det tekniske ikke det eneste som forsinker utgivelsen. 

Hva er bekymringene??

Tilsynsmyndighetene i forskjellige jurisdiksjoner over hele verden har allerede reist bekymring for implementeringen. Senere i 2019 var EU opptatt av å foreslå nye regler for kryptovalutaer. Tjenestemennene spår at en digital valuta som Libra kan ha systemiske effekter på den økonomiske stabiliteten i hele EU. 

Facebook hadde angivelig også møtt tjenestemenn fra Bank of England samt US Treasury for å diskutere mulighetene og risikoen ved å bruke kryptovalutaen sin.. 

Vekten er en annen ting som land er bekymret for. Millionene av brukere over hele verden ville kunne bruke denne valutaen. Mens Facebook legger frem dette som et oppmuntrende resultat, vil myndighetsmyndighetene fra brukerens land kanskje ikke ønske det velkommen med samme entusiasme. EU insisterer på kryptoreguleringer som fokuserer på å forsvare finansiell stabilitet, beskytte forbrukerne og takle risikoen for hvitvasking over land ved hjelp av kryptovaluta.. 

Mange land jobber allerede med sine egne virtuelle valutaer for å konkurrere med Vekten. Sverige har utviklet en i årevis, mens Banque de France sies å lansere en eksperimentell digital euro. American Fed og den kinesiske sentralbanken ser også nærmere på digitale valutaer med den truende trusselen om Facebooks kryptovaluta. 

Sentralbanker i USA og Europa har også uttalt seg mot Vekten, noe som tyder på at valutaen vil resultere i en grå økonomi og redusere gjennomsiktigheten i transaksjonene. Sveitses president og finansminister Ueli Maurer har kommet fram og sa at “Sentralbanker vil ikke akseptere kurven med valutaer som ligger til grunn for den”. Han kommer med den dristige påstanden om at Vekten allerede har “mislyktes”. 

En annen stor hindring for Facebook å se på er om publikum vil stole på sosiale nettverk nok til å bruke dem til transaksjoner. Det er også veldig viktig å øke bevisstheten om kryptokurver, dens innvirkning og fordeler før du lanserer den. Et flertall av målbrukerne er rett og slett ikke utdannet nok om hva kryptovaluta er og hvordan den vil fungere. Videre må mangelen på sentralisert styring og bekymring for sikkerhetsspørsmål løses før den introduseres i markedene i utviklingsland.. 

Det er også en annen oppfatning at Vekten ikke faller inn under kategorien “krypto”. Den har bare den samme databasestrukturen, mens valutaen vil kjøre på samme måte som et børshandlet fond (ETF), bare uten en notert pris på aksjemarkedet. Dette vil ytterligere eliminere alle fordelene som Facebook hevder at kryptovalutaen vil oppnå.  

Kunngjøringen om Libra har åpnet Pandoras boks, med tidligere utgaver av datainnsamling og målrettet innhold som dukker opp igjen. Siden Facebook ikke har gitt direkte veiledning om Vekten, har Zuckerberg blitt tvunget til å komme ut og forsikre alle om at det ikke vil være noe datainnsamling. 

Etter hvert som året skrider ut, synes Libra å møte en ny bølge av tvil. 

Hvor vekten står nå

Facebook-utsikter

Bilde via Unsplash.com

Det er ikke første gang Facebook befinner seg i varmt vann når det gjelder virtuelle valutaer. For et tiår siden, i 2009, ble det kalt en annen digital valuta Facebook-studiepoeng ble implementert for å gjøre det mulig for folk å kjøpe varer på nettsteder for sosiale nettverk. Den var tilgjengelig i 15 valutaer over hele verden. Prosjektet klarte imidlertid ikke å få grep og ble deretter stengt mindre enn to år senere. 

Da lanseringen av Vekten ble offentliggjort, inkluderte listen over støttespillere mange fremtredende selskaper som ble kalt stiftelsesmedlemmer og fikk i oppgave å øke den offentlige profilen til Vekten. Ved signeringen hadde de 27 store deltakerne allerede redusert antallet. PayPal, Visa og MasterCard har allerede støttet seg. Det kaliforniske teknologiselskapet, Stripe, nektet også å delta ved å si at Vekten har potensial, og de vil være åpne for samarbeid på de senere stadiene. 

Senere har reisesiden Booking.com, Mercado Pago og nettauksjonssiden eBay også sluttet på laget. I januar 2020 forlot Vodafone også Libra Association. Med denne mye reduserte gruppen av medlemmer, vil Libra-oppdraget kanskje ikke bli godt mottatt verken i finanskretsene eller av regulatorene. 

Selv om den opprinnelige planen var å frigjøre den digitale valutaen i første halvdel av 2020, er det foreløpig liten eller ingen klarhet i hva regelverket ville være eller hvordan lanseringen ville bli utført. 

Hva du kan forvente i 2020

Uansett tilbakeslag ser Facebook-teamet fremdeles ut til å være ganske trygg på sitt kryptokurrencyprosjekt. I følge David Marcus, sjefen for Facebook Messenger Unit, Libra-prosjektet vil fortsette å holde seg til sitt opprinnelige formål, å tilby en inngangsport til de ikke-bankede og bygge en ny protokoll for å forstyrre hvordan penger håndteres over hele verden. 

I mellomtiden samler Libra Association fortsatt nye partnere, uten streng tidslinje eller eksplisitt informasjon om hvem som vil bli blokkprodusenter. Når den ble lansert, ville kryptovalutaen brukes i Facebook-økosystemet, med potensial til å nå millioner av mennesker uten tilgang til bankfasiliteter i verden. 

Facebook og Libra Association må overvinne flere regulatoriske hindringer før de selv prøver å lansere valutaen. Bekymringene om svindel og hvitvasking av penger ville deretter følge. Dette er spesielt nødvendig for lansering i utviklingsland som India, som er det primære målet for Libras marked. Med disse landene som har gjennomgått en fiendtlig tilnærming til kryptokurver de siste årene, vil det være avgjørende å fjerne de regulatoriske hindringene. 

Det er umulig å si for øyeblikket om lanseringen vil skje som forutsagt i 2020. Prosjektet ser fremdeles ut til å være vag, og aksept av regulatorer er fremdeles under debatt. Hovedspørsmålet er aksept – ikke bare fra offentligheten, men også fra reguleringsorganene. 

Den utbredte oppfatningen er at Facebook hoppet på blockchain-vognen uten riktig planlegging, og har absolutt farget selskapets omdømme. Spørsmålet om når Libra skal lanseres vil absolutt ikke bli besvart i umiddelbar fremtid.